Cobalt – Blood, Sweat and Batteries

Ik geef toe dat dit bericht slechts onrechtstreeks gerelateerd is aan de beurs en al helemaal niet aan onze portefeuille maar ik vond het toch voldoende intrigrerend om even te delen.

Cobalt is een grondstof die momenteel nog in bijna alle batterijen wordt gebruikt.  De grootste cobalt mijnen vind je Congo en de arbeidstoestanden zijn daar schrijnend.  Er is vaak sprake van kinderarbeid en een oplossing is ver zoek momenteel.  De kinderen niet meer laten werken drijft de gezinnen verder in de armoede en de kinderen verder laten werken is eigenlijk ook geen optie.  Ondertussen tracht de overheid kinderen uit nieuwe mijnen buiten te houden maar dan nog is het gewoon werken met een pikkel, een kruiwagen en je handen.  Dingen waarvan je zou denken dat ze ergens stopten 50 jaar geleden.

Ondertussen is men wel op zoek naar oplossingen, gelukkig maar.  Glencore heeft een professioneel gerunde mijn.  Stelselmatig komen er scholingsprogramma’s voor de kinderen en men tracht alternatieven te vinden voor Cobalt in de batterijen.

De vraag is gaat het allemaal snel genoeg.  Een boom in electrische auto’s staat voor de deur, VW wil ergens binnen 20 jaar enkel nog maar E-auto’s verkopen…

Zie het volledige artikel in bijlage.

Kris Caluwaerts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s