WEEKUPDATE 17/07/2020

MACRO

Deze week had ik een weekje verlof en dus terug wat meer tijd om te lezen en na te denken. Ik ben naar mijn ouders in Duitsland gereden en daarna met mijn vrouw naar Limburg. We hebben lange wandelingen gemaakt en hierbij over corona en de wereld gesproken.

Één van de interessante gedachten, komende van Mike Green, is dat passieve beleggers meer en meer het voortouw nemen.

Volgens Benjamin Graham koopt een goede belegger een bedrijf wanneer het goedkoop is. Hij bepaalt de correcte prijs, koopt aandelen als deze onder deze prijs gaan, de toegenomen vraag doet dan opnieuw de prijs stijgen.
Omgekeerd: Als de koersen te sterk gestegen zijn verkoopt de belegger zijn aandelen wat de koersen terug doet dalen.

Maar dit verhaal klopt niet meer. Tegenwoordig zijn er minder en minder goede beleggers en meer en meer algoritmes en passieve indexfonds op de beurzen bezig. JP Morgan schreef al in 2017, dat tegenwoordig slechts 10% van de transacties door goede beleggers uitgevoerd worden. Dit wil zeggen dat 90% van de orders afkomstig is van beleggingen met zogenaamd ‘dumb money’.

Het betreft hier vooral spaarcenten van verzekeringen, bedrijfspensioenen en indexfondsen. Hier wordt dan niet gekozen indien een aandeel goed is of niet. Aandelen worden dan eerder gekocht tegen gelijk welke prijs, dit omdat dit moet (via een algoritme, via periodieke stortingen uit fondsen).

En dit doet op zijn beurt de beurzen wederom stijgen, ook al is er geen reden hiervoor. Let wel: Ook deze trend kan ooit keren indien ETF’s massaal op shorts inzetten. Doch voorlopig is er maar één richting: Omhoog.

We blijven met onze club wel de beste aandelen kiezen om dubbel van deze trend te profiteren.

De portefeuille van de club steeg ondertussen met 3,1%, de Eurostoxx50 steeg eveneens met 3,1%.

CLUB

Deze week hebben wij 3 nieuwe leden mogen begroeten; welkom Guido, Jonas en Maarten bij de club! Op een verrijkend lidmaatschap!

Onze order voor PGM is goedgekeurd door de leden en geplaatst. Ik dacht even dat het aandeel al buiten bereik was aan een koers van  2,30 CAD, doch gisteren daalde deze even terug naar 2,00 CAD en vandaag steeg dit terug naar 2,17 CAD – waardoor wij met onze 800 extra aandelen nog een tikkeltje extra profiteerden.

Tot zo ver voor vandaag, nog een prettig weekend iedereen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s