WEEKUPDATE  24/07/2020

MACRO

Deze week bleef bij mij vooral de uitkomst van de Europese top in mijn gedachten hangen. De leiders van de landen van de Europese Unie kwamen overeen om voor 750 miljard € steunmaatregelen uit te keren aan landen die door de corona-crisis hard geraakt zijn.

Om deze maatregelen te betalen mag de EU voor het eerst schulden aangaan, en deze afbetalen door belastingen die ze zelf int. Deze regels moeten nog goedgekeurd worden door het Europese Parlement, maar dit is slechts een formaliteit. Het parlement zal niet naast de kans grijpen om het karakter van de EU fundamenteel te veranderen.

Tot nu toe was de EU niets anders dan een club. De leden betaalden hun lidgeld, en verplichtten zichzelf om de afspraken, gemaakt in deze club, na te leven. Nu dat de EU zelf belastingen mag innen, is deze geen club meer, doch een organisatie met overheidskarakter. De belastingen die ze nu mag innen op vervuilend plastic, staal en digitaks zijn momenteel weliswaar klein. Doch toen Lincoln in 1861 een inkomstenbelasting van 3% introduceerde om de burgeroorlog te betalen, gebeurde wat volgt: Lincoln probeerde een senator te sussen door te zeggen: “Het is slechts een belasting van 3%” – waarop de senator zei: “True, mister president. It may be 3% now. But mark my words. One day it will be 4%.”

Voor de rest valt op dat sommige conflicten terug opflakkeren. India tegen China, VS tegen China, Griekenland tegen Turkije… Dit zette de beurzen onder druk. Ondanks de verzwakkende dollar hield onze portefeuille goed stand.

De portefeuille van de club daalde met 0,8%, de Eurostoxx50 daalde eveneens met 1,8%.

CLUB

Deze week hebben wij een nieuw lid mogen begroeten; welkom Laurens! Op een verrijkend lidmaatschap!

Ik heb de leden zojuist twee e-mails gestuurd, één met wachtwoorden en één aan die leden die hun keuze voor het VFB lidmaatschap nog niet gekend gemaakt hebben. Indien je deze (nog) niet ontvangen hebt, graag een seintje!

Tot zo ver voor vandaag, nog een prettig weekend iedereen!

Sven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s