WEEKUPDATE 23/10/2020


MACRO
Van de week heb ik nog eens wat oude boeken terug herlezen. Ok, ik geef het toe… als audio-book-liefhebber heb ik zij her-luisterd. Ik heb geluisterd naar Showdown van Dirk Müller en naar Debt van Davud Graeber.

Deze boeken helpen om het hoofd boven van de geroesemoes van de corona-cijfers te houden. Zij laten u de economie in een ander licht bezien.

Wat zijn de kern-boodschappen van deze boeken? Showdown zegt dat wij in een nieuwe wedstrijd om dominantie in een multiglobale wereld verzeild geraakt zijn waarin de VS, China en in mindere mate Europa, India en Rusland om invloed vechten. Vooral van India verwacht ik in de volgende decennia veel. Modi versterkt zijn grip op dit land zienderoogs, het land heeft een gigantische, goed opgeleide bevolking en investeerd veel in infrastructuur. India kan een groei zoals China tegenmoet gaan.

Debt bekijkt schulden door een historische en anthropologische lens. Het boek stelt dat schulden nog voor het geld ontstaan zijn. Logisch. In een dorp geef ik vandaag een brood aan mijn buurman in de veronderstelling dat hij het mij ooit teruggeeft. En pas als ik niet meer bijhouden kan wie wat aan wie verschuldigt is moeten wij een medium vinden waarin deze schulden gedocumenteerd zijn – en dat kunnen schelpen even goed zijn als goudstukken.

Interessant is hierbij dat elk stuk geld dat iemand heeft gelijk staat met een schuld die iemand anders heeft. Vandaar verbaast het mij ook niet dat ik regelmatig in de Tijd lees dat de Belg nog nooit zo veel centen op zijn spaarboek had en dat de Belgische overheid nog nooit zo veel schulden had. Dit zijn twee kanten van dezelfde medaille.

Een beleggings-advies kan ik hieruit helaas niet afleiden – maar het helpt om over trends na te denken.

De Eurostoxx50 verloor 1,4% (YTD -15,1%) en onze club 1,1% (YTD +2,6%)

CLUB

Ik heb (nog) niets te vertellen. Volgende week kan ik misschien een nieuw lid aan jullie voorstellen.

Tot zo ver voor vandaag, nog een prettig weekend iedereen!

Sven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s